Bölüm hocamız Dr. Öğr. Üyesi Aslı KARABAŞOĞLU’nun içinde yer aldığı bilim insanlarının yaptığı ”Caught in travertine: computed tomography reveals the youngest record of Amphicyon giganteus from the travertine deposits of Karacalar (late middle Miocene, central Anatolia, Turkey)” isimli çalışma ”Paläontologische Zeitschrift” dergisinde yayımlanmıştır.

Yapılan çalışma ile Afyon Karacalar’da traverten kayaçları içinde Amphicyon giganteus türünün en genç kaydı bilgisayarlı tomogrofi (3 boyutlu görüntüleme) yöntemiyle saptandı.

Traverten yataklarında fosil çalışmaları oldukça zordur. Fosiller sert bir malzeme olan kalsiyum karbonatla kaplı olduğundan doğrudan incelemek nerdeyse imkansızdır.  Bilgisayarlı tomografi taramaları ile çözüm sağlayabilir. Karacalar Silver traverten ocağından alınan levha içinde kısmi bir kafatası saptandı.  Levha bilgisayarlı tomografi sonucunda kısmi çene kemiği ve azı dişlerinin 3 boyutlu rekonstrüksiyonu sonucunda fosilin dev bir etobur olan Amphicyon giganteus olduğu ortaya çıktı. Gebeceler Formasyonuna ait memeli faunasının yaşı dikkate alındığında fosilin maksimum yaşı Orta Miyosen sonu olarak belirlenmiştir.

https://link.springer.com/article/10.1007/s12542-022-00610-0

26 Ekim 2023, Perşembe 107 kez görüntülendi