2017/2018 Eğitim Öğretim Yılı Bahar Dönemi Teknik Gezi Programı

 

ACIGÖL SODAŞ VE KINIK FELDİSPAT İŞLETMESİ

Teknik Gezi Tarihi: 26.04.2018

Teknik Gezi Sorumlusu: Prof.Dr. Ahmet YILDIZ

Gezi Güzergahı:

Araç 26.04.2018 Perşembe günü Üniversitemiz ANS Kampüsü Mühendislik Fakültesi önünden sabah saat 07:45’te hareket edecektir. Afyonkarahisar-Sandıklı-Dinar ilçeleri üzerinden saat 10.00’da Dazkırı ilçesine ulaşılması planlanmaktadır. Dazkırı Meslek Yüksekokulu’nda 15 dakika ihtiyaç molası verildikten sonra, 10.15’te Acıgöl kıyısındaki Alkim Alkali Kimya A.Ş.’ne ait Koralkim Tesisleri’ne hareket edilecek ve yaklaşık 10.30’ta tesislere varılacaktır. Bu bölgede saat 12.00’ye kadar Endüstriyel Hammaddeler, Saha Jeolojisi, Jeokimya ve Sondaj Tekniği dersleri kapsamında jeolojik gözlemler yapılacak ve şirketin soda üretim tesisleri gezilecektir. Saat 12.00-13.00 arasındaki Koralkim Tesisleri’ndeki öğle yemeği sonrası saat 13.00’te Söğütsen Seramik’e ait Kınık Feldispat İşletme Tesisleri’ni ziyaret etmek için Dinar’ın Kınık köyüne hareket edilecektir. 14.30’da Kınık Köyü’ne ulaşılması planlanmakta olup, burada şirkete ait feldispat ocağı ve fabrika tesisleri gezilecektir. Saat 16.00’ya kadar sürecek saha ve fabrika ziyareti sırasında Endüstriyel Hammaddeler, Saha Jeolojisi, Jeokimya ve Maden Arama dersleri kapsamında jeolojik gözlemler yapılacak ve şirketin feldispat üretim tesisleri gezilecektir. Aynı gün saat 16.00’da Afyonkarahisar merkezine dönüş yapılacaktır. Araç öğrencileri ve görevli akademik personeli sabah kalkış yeri olan ANS Kampüsü Mühendislik Fakültesi binası önüne bırakacaktır.

Teknik Gezi sırasında Acıgöl Sodaş Tesisleri ve Söğütsen Seramik’e ait Kınık Feldispat işletme tesisleri ziyaret edilecektir. 1974 yılında kurulan SODAŞ, bugün Türkiye’nin ikinci, Dünya’nın ise sayılı Rafine Sodyum Sülfat üreticilerinden biri haline gelmiştir. Merkezi İzmir’de olan SODAŞ’ın, üretim fabrikaları Denizli-Çardak’da bulunmaktadır. Afyon-Denizli İl sınırları içerisinde kalan Acıgöl’ün kıyısında yer alan Çardak tesisleri 125.738 m² açık, 14.384 m² kapalı alan üzerinde faaliyetini sürdürmektedir. Söğütsen Seramik Sanayi İnşaat Madencilik A.Ş. Kınık Feldispat işletmesi ise, Afyonkarahisar ili Dinar ilçesi Kınık bölgesinde yüzlek veren Miyosen yaşlı trakitlerin içerisinde yer alan özellikle fenokristal sanidinlerin (K-feldspat) işletmesi yapılmaktadır. K-feldspatlar,  yüksek viskoziteye sahip bir eriyik oluşturduğundan ve yükselen sıcaklıklarda seramiğin şekil bozulmalarına karşı direncini artırdığından dolayı seramik sektöründe kullanımı tercih edilmektedir. Teknik geziye, Endüstriyel Hammadeler, Maden Arama Yöntemleri, Jeokimya, Petrografi, Türkiye Jeolojisi, Saha Jeolojisi derslerini alan öğrenciler katılacaklardır.

İSCEHİSAR MERMER OCAĞI VE FABRİKASI

Teknik Gezi Tarihi: 18 Nisan 2018

Teknik Gezi Sorumlusu: Dr. Öğr. Üyesi Metin BAĞCI

Teknik gezi kapsamında Afyonkarahisar’ın İscehisar İlçesinde yer alan mermer ocakları ve fabrikalar ziyaret edilecek, Afyon Mermer Sektörü işletme ve üretim süreçleri hakkında gözlemler yapılacaktır. Geziye Mermer ve Doğaltaş Ocak İşletmeciliği, Türkiye Jeolojisi derslerini alan öğrenciler katılacaklardır.

AKDEĞİRMEN BARAJI (DÜZAĞAÇ) VE ÖMER-GECEK JEOTERMAL ALANI SONDAJ UYGULAMASI

Teknik Gezi Tarihi: ….. 2018

Teknik Gezi Sorumlusu: Dr. Can BAŞARAN

Teknik gezi kapsamında, Akdeğirmen Baraj Gölü ve Ömer-Gecek Jeotermal sahası ziyaret edilecektir. Düzağaç Akdeğirmen Barajı’nın inşaatı 1998-2008 yılları arasında tamamlanmış olup,  2008 yılından itibaren Afyonkarahisar İli Merkez nüfusunun içme ve kullanma suyunu karşılamaktadır. Barajın yüksekliği 42 metre, göl hacmi 62,00 hm3, göl alanı ise 5,60 km2‘dir. Gezi kapsamında baraj tipi, özellikleri ve baraj gölü üzerine gözlemler yapılacaktır. Ayrıca, Ömer-Gecek Jeotermal sahası içerisinde kurulu jeotermal sondaj makinası, makina bölümleri ve sondajın işleyişi hakkında bilgiler alınacaktır. Geziye Sondaj Tekniği ve Baraj Jeolojisi derslerini alan öğrenciler katılacaklardır.

SEYDİLER SAHA JEOLOJİSİ UYGULAMALARI

Teknik Gezi Tarihi: 16 – 23 Mayıs 2018

Teknik Gezi Sorumlusu: Doç.Dr. Çağlar ÖZKAYMAK

Teknik Gezi kapsamında Afyonkarahisar iline bağlı Seydiler kasabası ve yakın civarında saha jeolojisi uygulamaları gerçekleştirilecektir. Uygulama kapsamında, 1/25 000 ölçekli jeoloji haritası oluşturma, haritalama teknikleri, topoğrafik harita ve jeolog pusulası kullanımı, stratigrafik, sedimantolojik, yapısal analiz becerileri geliştirilecektir. Geziye Saha Jeolojisi dersini alan öğrenciler katılacaklardır.

 

16 Mart 2018, Cuma 91 kez görüntülendi